tjejernatjusworldtour.blogg.se

Följ med oss på vår resa genom världen!

Rotorua

Kategori: NZ

Efter att ha varit lite ute på "landet" i Nya Zeeland fick vi äntligen komma till en lite större ort med ordentliga supermarkets och affärer.
I Rotorua bestämde jag (Sofie) och Ida oss för att gå på en "maori-kväll" som är väldigt berömt.
Maori-folket är Nya Zeelands ursprungsbefolkning som även pratar på "maori". Nya Zeelands nationalsång kan därför sjungas på både engelska och på maori - hur häftigt är inte det?
Men för att återgå till vår kväll hos maori-folket, så blev vi upphämtade av en buss och en chaufför som skulle ta oss till maori-byn och som verkligen vet hur man underhåller sina passagerare. "Kia ora" betyder "hej" på svenska och det ville han givetvis förklara på alla språk. Chauffören satte därför igång att översätta och kom upp i 53 olika språk. Inte illa, killen har varit med förr! Även när man säger "kia ora" måste man svara med just samma ord, annars anses man som väldigt otrevlig. Vår käre chaufför utnyttjade givetvis detta till fullo och sa "kia ora" efter nästan varje mening - och vi svarade varje gång givetvis.

Under bussresans färd fick vi även rösta fram en ledare för vår buss som skulle ta emot gåvor och liknande. Vi röstade fram en kille från England som fick representera vårt gäng.
Väl framme vid byn, började kvällen med en krigsdans och sång. Därefter fick vi gå in i byn och gå mellan olika hus där de berättade om diverse saker bl a vad de brukade ha på sig, olika lekar och om sånger och instrument.
Efter fick vi se när de tog upp maten (potatis, lamm och fisk) som de hade sänkt ner i jorden för att tillaga. Vi fick höra lite historier innan det var dags att gå och titta på konserten. Under konserten fick vi höra sång (på maori såklart!), både se och höra hur de gjorde med sina instrument och även dans.
Till sist fick vi se en liten film om hur maori-folket fick "kontakt med i världen" och hur de bytte sina pilar, bågar och spjut mot gevär och hur allting ändrades.

När konserten var över gick vi allihop in till matsalen för att äta buffé - hur lyxigt som helst för oss backpackers! Personalen kunde se ganska lätt vilka som var hungriga backpackers från kiwi experience.. Efter att jag åter igen testat på nya saker bl a musslor (som jag för övrigt nog aldrig kommer äta igen..) och fått i mig supergod mat, satt vi allihop vi borden med uppknäppta byxor och halvliggandes på stolarna. Vi fick även dessert som bestod av pudding med vaniljsås och pavlova (marängtårta med bl a kiwi, grädde, passionsfrukt) och även dricka hur mycket kaffe och varm choklad som vi ville. Ni kanske förstår att vi hade varsin "food-baby" när vi åkte därifrån!

Väl på bussen tillbaka till hostlet mätta, trötta och nöjda, fick alla höja sina röster och sjunga nationalsången från sitt land. Vi klämde givetvis i när vi sjöng "du gamla du fria", och fick ännu en gång bevis på att folk tycker vi har ett halvroligt språk.
Väl framme vid hostlet efter ungefär 6 varv i en rondell, slängde sig alla direkt i sängarna och njöt av att vara riktigt mätta innan det var dags för en tidig uppstigning för att sedan bege oss av mot nästa anhalt: Taupo!

Vi hade en superbra kväll och vi är väldigt glada att vi fick uppleva lite riktigt kultur i här i Nya Zeeland. En stark rekommendation om någon funderar på att göra ett besök i Nya Zeeland!
 
 
 
Maori folket
 
Maori folkets försvars min
Efterrätten, Pavlova

Kommentarer


Kommentera inlägget här: